Pedagógus-elbocsátásokat sejtenek az óraszám-emelés mögött

MTI, Gazdasági Rádió, 2011. április 18. 12:21
Azonnali érdekegyeztetést követel és tiltakozó akciókat tervez a Pedagógusok Szakszervezete a kötelező óraszámok emelésére vonatkozó kormányzati elképzelések miatt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levélben kérte az oktatási államtitkártól a sürgős egyeztetést.

A PSZ a honlapján közzétett dokumentumban utalt a napokban napvilágot látott kormányzati elképzelésekre, amelyek szerint a pedagógusok kötelező óraszámát 28-ra emelnék. Ez szerintük nemcsak aránytalanul és elviselhetetlenül növelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, hanem óriási mértékű elbocsátásokat is jelentene - írták, hozzátéve: "természetesen minderről semmiféle egyeztetés nem volt a szakszervezetekkel".

Leszögezték, hogy azonnali érdekegyeztetés követelnek. Tiltakozó akciókat is terveznek, ezek lehetséges formái között említették kék zászlók kitűzését az intézményekre vagy kék szalag viselését az egyetértők részéről, aláírásgyűjtést és nagygyűléseket, 2 órás figyelmeztető sztrájkot, illetve hosszabb időtartamú munkabeszüntetést.

A PDSZ pedig levélben fordult Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárhoz, sürgős egyeztetést kérve. A levélben felidézte a Tárki, a szaktárca és a szakszervezet által 2010-ben a pedagógusok munkaterheléséről végzett közös kutatást, amely egyértelműen jelezte, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok heti átlagos munkaideje lényegesen magasabb, mint más munkavállalóké. Ez a felmérés szerint 51 órát jelent - írta, hozzátéve: Matolcsy György gazdasági miniszter elképzelése ezt emelné 30 százalékkal, miközben a pedagógusok fizetését változatlanul hagyná.

A közoktatási törvény koncepciója szerint várhatóan április 20-án tárgyalja a kormány az anyagot. A 110 oldalas dokumentum szerint több kérdésben a kormány fog dönteni, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ugyanis ezekben eltérő állásponton van. E kérdések közé tartozik a pedagógusok kötelező óraszáma is.

A gazdasági tárca szerint a pedagógusok kötelező óraszámát átlagosan heti kötelező 28 órára szükséges emelni, ezen belül iskolafokozatonként, az egyes munkakörökre lényegesen differenciáltan is megállapíthatóak az óraszámok. A Nefmi szerint az előző két kormányzati ciklusban kétszer történt burkolt bérelvonás a kötelező óraszám emelésével, ezért a 170 ezres pedagógustársadalom a kormánytól óraszámcsökkentést vár. Ha a pedagógus-életpályamodell bevezetése legalább fokozatosan megindul, azzal szoros párhuzamban minimális (10 százalékos) emelést látnak lehetségesnek.

 
Kulcsszavak:  oktatás
 
Friss híreink

A nap állásajánlata

 

 
 
adminisztrátor Minimum 2 éves tapasztalattal rendelkező munkatársat keresünk a magyar bankpiac egyik meghatározó pénzintézete számára, adminisztrátor pozícióba.

Cégkereső

Cégnév:
Város:
Cégjegyzékszám:
Adószám:

Az összes magyar cég adatai elérhetők a PartnerControl céginformáció szolgáltatásában.

www.partnercontrol.hu
Tőzsde | BUX
 
BUX
16667
-1.48 %
 
MOL
11080
-2.16 %
 
MTELEKOM
361
-0.28 %
 
OTP
3697
-0.96 %
 
RICHTER
3775
-2.20 %
 
 
Forrás:
portfolio.hu
 
EUR/HUF
310.79
-1.92
 
USD/HUF
274.63
-2.33
 
CHF/HUF
297.19
-8.22
 
EUR/USD
1.1317
0.00
 
Forrás:
portfolio.hu
 
Pénzváltó
=
 
 
Hagyomány, értékek, Coop Rally Igazi hagyománnyá érett a Coop Rally, amely az idén nyolcadik alkalommal, csütörtökön rajtol el.

InnoMax Díj

 
 
Gyorsabb gyógyítás felhőkkel   A veszprémi példa jól modellezi, hogyan lehetne közös, országos betegadatbázist kialakítani.

Munka.Erő.Forrás.

 

 
 
Hét munkavállaló, akit még ma ki kell rúgni Egy nemrég megjelent cikk 7 olyan munkavállaló típust sorolt fel, akiket a cég érdekében még ma ki kell rúgni.
Olaj
49.14
-3.06 %
 
Arany
1268.75
-1.49 %
 
Forrás:
portfolio.hu
 

A nap vendége

a Gazdasági Rádióban
article pic
2014. 02. 07.
péntek
18:05
 
Ifj. Dr. Béres József
a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke
A Nap Vendége együttműködő partnere a
Korábbi adásaink
Keresés az adásokban

Mindroom

A hét kérdése

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy csak a jogi helyzet tisztázása után lehet rendezni a devizahitelesek problémáját.
Ön szerint mi állhat a miniszteri bejelentés mögött?
Egyszerűen csak az, hogy az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó bírósági döntések születtek a perekben.
A kormány időt akar hagyni arra, hogy a piaci szereplők egyezzenek meg egymással.
A kormány attól tart, hogy a bankok nemzetközi bíróságok előtt támadják meg az új mentőcsomagot.
A kormány belátta, hogy a devizahitelesek további megsegítése a bankrendszert veszélyezteti.
 
Hirek24 Hirmutato Sprinter Inter-x.hu