Az állami eszközkezelő csak a kislakásokat vásárolja fel

MTI, Gazdasági Rádió, 2011. augusztus 3. 09:49
Az ügyfelek 8-10 százaléka küzd fizetési gondokkal, de bő kilencven százalékuk rendesen fizet - hangsúlyozta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a közszolgálati televízióban.

Annál a 8-10 százaléknál, akiknél valóságos pénzügyi nehézségek vannak, az a tapasztalatunk - ez sokakat meglep -, hogy nem az árfolyam-elmozdulás miatt vannak nehézségek, hanem a munkahely elvesztése miatt - jelentette ki a főtitkár. Tehát annál kell megoldást találni, aki elvesztette a munkahelyét és nem tud fizetni. Mint hozzáfűzte, a magas svájcifrank-árfolyam miatt a devizahitelesekről beszélünk ugyan, de a forinthitelesek ugyanilyen problémával küzdenek.

A kilakoltatások kíméletességét szorgalmazó kérdésre válaszolva a Bankszövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben moratórium volt, törvény tiltotta a banki kezdeményezésű ingatlan-végrehajtást, az új szabályok szerint az első három hónapban mindössze 146 ingatlan-végrehajtás kezdeményezése válik lehetővé a bankoknak.

A bankszektor érdeke az adósok benn tartása a rendszerben - erősítette meg a főtitkár - hiszen, amikor egy lakáshitel bedől, az eset legnagyobb kárvallottja a lakás tulajdonosa, de második számú kárvallott éppen a bank, hiszen a mai ingatlanpiaci árak nem teszik lehetővé a hitelek megtérülését. A válság kitörése óta a bankszektor több lépést tett, átütemezéseket, türelmi időket és más megoldásokat vezetett be, hogy akinek átmeneti fizetési nehézségei  vannak, az ezt az időszakot túl tudja élni. A bankszektor is várja, hogy az eszközkezelő fölálljon, ugyanakkor az Állami Eszközkezelő a szociális rászorultság alapján fog ingatlanokat vásárolni. Abban tehát nem lehet reménykedni, hogy a mai három-négyszobás lakások tulajdonosait meg fogja tudni menteni - hangsúlyozta a Bankszövetség főtitkára. Az eszközkezelő a kis értékű lakással rendelkező, szociálisan rászorult emberek számára lesz majd valamilyen mentőöv - tette hozzá.

Kovács Levente szerint a nagyobb értékű ingatlanok tulajdonosainak nagyon keserű pirula lesz, mikor szembe kell nézniük azzal, hogy vagy fizetik a részleteket - az átütemezés szerinti kisebb törlesztő részletekkel, de fizetik - vagy a lakásigényből kénytelenek engedni és egy kisebb értékű lakásba kell költözniük.

 
Kulcsszavak:  devizahitel
 
Friss híreink

A nap állásajánlata

 

 
 
adminisztrátor Minimum 2 éves tapasztalattal rendelkező munkatársat keresünk a magyar bankpiac egyik meghatározó pénzintézete számára, adminisztrátor pozícióba.

Cégkereső

Cégnév:
Város:
Cégjegyzékszám:
Adószám:

Az összes magyar cég adatai elérhetők a PartnerControl céginformáció szolgáltatásában.

www.partnercontrol.hu
Tőzsde | BUX
 
0
0.00 %
 
MOL
11210
0.18 %
 
MTELEKOM
348
1.75 %
 
OTP
3779
-0.94 %
 
RICHTER
3775
-0.26 %
 
 
Forrás:
portfolio.hu
 
EUR/HUF
310.29
0.56
 
USD/HUF
277.82
1.48
 
CHF/HUF
316.49
2.54
 
EUR/USD
1.1167
-0.00
 
Forrás:
portfolio.hu
 
Pénzváltó
=
 
 
Hagyomány, értékek, Coop Rally Igazi hagyománnyá érett a Coop Rally, amely az idén nyolcadik alkalommal, csütörtökön rajtol el.

InnoMax Díj

 
 
Gyorsabb gyógyítás felhőkkel   A veszprémi példa jól modellezi, hogyan lehetne közös, országos betegadatbázist kialakítani.

Munka.Erő.Forrás.

 

 
 
Hét munkavállaló, akit még ma ki kell rúgni Egy nemrég megjelent cikk 7 olyan munkavállaló típust sorolt fel, akiket a cég érdekében még ma ki kell rúgni.
Olaj
48.42
-3.06 %
 
Arany
1294.75
-0.08 %
 
Forrás:
portfolio.hu
 

Bruckner Adri

a CEU megbízott kommunikációs igazgatója
article pic
Buda-Cash
Keresés az adásokban

Mindroom

A hét kérdése

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy csak a jogi helyzet tisztázása után lehet rendezni a devizahitelesek problémáját.
Ön szerint mi állhat a miniszteri bejelentés mögött?
Egyszerűen csak az, hogy az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó bírósági döntések születtek a perekben.
A kormány időt akar hagyni arra, hogy a piaci szereplők egyezzenek meg egymással.
A kormány attól tart, hogy a bankok nemzetközi bíróságok előtt támadják meg az új mentőcsomagot.
A kormány belátta, hogy a devizahitelesek további megsegítése a bankrendszert veszélyezteti.
 
Hirek24 Hirmutato Sprinter Inter-x.hu