Az Aldi beírta magát a kortárs művészetbe

MTI, Gazdasági Rádió, 2012. január 28. 16:50
Cukorhegy által beborított bevásárló kosár vagy légüres térbe helyezett kolbászokból készült installáció: a "kemény diszkont" - amelynek Németországban az Aldi cég volt az úttörője - kiállítási témává vált egy német múzeumban.

Ludwigshafenben, a Rajna-parti iparvárosban, ahol a BASF vegyipari világcég központja található, az olcsó szupermarketek egészen a városközpontig hatolnak, és még a nagy Karstadt is, amely másutt luxuscégnek számít, itt jó alkalmi vételekre módot adó bevásárlási centrum formájában létezik. Néhány száz méterrel távolabb, a munkaerő-közvetítő irodák szomszédságában álló Wilhelm-Hack múzeum is azt a benyomást kelti a maga nagy I love Aldi feliratával, mintha áttért volna a diszkontüzletre. "Ludwigshafen jellegzetesen az olcsó kereskedelmi hálózatok városa, de az +aldizálás+, azaz a legolcsóbb megoldások keresése már hosszú ideje olyan társadalmi jelenséggé vált, amely valamennyi társadalmi osztályra és vállalatra átterjedt - magyarázza Reinhard Spieler, a múzeum igazgatója. - Ez jellegzetesen német jelenség, különösen az élelmiszerek terén. A németek Európában azok közé tartoznak, akik a legkevesebbet költik az élelmiszerre, a verseny nagyon kemény ezen a piacon."

Az Aldi hű maradt legendás diszkréciójához és nem kommentálta a kiállítást. A múzeummal való együttműködést eleve elutasította, mint ahogy a diszkontszektor egyetlen más képviselője sem fogadta el a meghívást a témáról rendezett konferenciákra. "Az olcsó áruházakra jellemző stratégia - az elzárkózás - kulturális veszteséget jelent, mivel a táplálkozás és a művészet abban a pillanatban kultúrává válik, ahogy beszélnek róla" - sajnálkozik Spieler.

A március 4-ig tartó kiállítás emlékeztet a Pop Art és a Fluxus mozgalmakra, amelyek már az 1960-as években kérdéseket tettek fel a művészet és a tömegtermelés kapcsolatáról, és közelítették egymáshoz a művészet és a nagyipar elvileg összeegyeztethetetlen határait. A hangulat hullámzó: az ugyancsak német Lidl jelszava úgy hangzott, hogy "fényűzést mindenkinek" - mások éppen ennek a felfogásnak a következményeitől tartottak. Több mint kétezer kolbász hever a földön vákuum alatt a múzeum terében - még ehetőnek tűnnek, noha hónapokkal korábban vásárolták és szobahőmérsékleten állították ki őket. Másutt több ezer kenyérszelet formál négyzetalakban egyforma házacskákat: a látvány egyszerre megható és szomorú.

Az egyik sarokban óriási bevásárlókocsi trónol. Nem tudni, a vásárlóerő diadalának allegóriája-e vagy a fogyasztót fenyegeti eltiprással. Távolabb egy másik kocsit temet el hét tonna fehér porcukor: a tisztaság jelképe lenne vagy éppen a torkosságé? Egy lehangoló videofelvétel a vágóhídra viszi látogatóba a nézőt: az alkalmazottak éppen szarvasmarhák tetemét nyúzzák meg és darabolják fel, miközben a rádió vidám zenéje szól. Günter Fruhtrunk (1923-1982) német művész is szerepel a kiállításon, egyik absztrakt képe látható az Aldi Nord kék- és fehérsávos zacskója mellett: az utóbbit ugyancsak ő alkotta meg, és ma is forgalomban van. A művész később restellte ezt a ma talán legismertebb művét, és kijelentette, hogy "vétkezett" megtervezésével. Az Aldi másként is beírta magát a kortárs művészetbe. 2003-ban és 2004-ben azzal lépte át a Rubikont, hogy németországi áruházaiban képreprodukciókat árult, ám elismert mesterek aláírásával. A sokszorosított remekműveket úgy vitték a vevők, mint a cukrot...

 
Kulcsszavak:  Kultúra
 
Friss híreink

A nap állásajánlata

 

 
 
adminisztrátor Minimum 2 éves tapasztalattal rendelkező munkatársat keresünk a magyar bankpiac egyik meghatározó pénzintézete számára, adminisztrátor pozícióba.

Cégkereső

Cégnév:
Város:
Cégjegyzékszám:
Adószám:

Az összes magyar cég adatai elérhetők a PartnerControl céginformáció szolgáltatásában.

www.partnercontrol.hu
Tőzsde | BUX
 
0
0.00 %
 
MOL
11055
-0.23 %
 
MTELEKOM
357
-1.11 %
 
OTP
3650
-1.27 %
 
RICHTER
3740
-0.93 %
 
 
Forrás:
portfolio.hu
 
EUR/HUF
310.84
0.00
 
USD/HUF
275.03
0.00
 
CHF/HUF
300.25
0.00
 
EUR/USD
1.1300
0.00
 
Forrás:
portfolio.hu
 
Pénzváltó
=
 
 
Hagyomány, értékek, Coop Rally Igazi hagyománnyá érett a Coop Rally, amely az idén nyolcadik alkalommal, csütörtökön rajtol el.

InnoMax Díj

 
 
Gyorsabb gyógyítás felhőkkel   A veszprémi példa jól modellezi, hogyan lehetne közös, országos betegadatbázist kialakítani.

Munka.Erő.Forrás.

 

 
 
Hét munkavállaló, akit még ma ki kell rúgni Egy nemrég megjelent cikk 7 olyan munkavállaló típust sorolt fel, akiket a cég érdekében még ma ki kell rúgni.
Olaj
52.95
-3.06 %
 
Arany
1260.25
-0.67 %
 
Forrás:
portfolio.hu
 

A nap vendége

a Gazdasági Rádióban
article pic
2014. 02. 07.
péntek
18:05
 
Ifj. Dr. Béres József
a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke
A Nap Vendége együttműködő partnere a
Korábbi adásaink
Keresés az adásokban

Mindroom

A hét kérdése

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy csak a jogi helyzet tisztázása után lehet rendezni a devizahitelesek problémáját.
Ön szerint mi állhat a miniszteri bejelentés mögött?
Egyszerűen csak az, hogy az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó bírósági döntések születtek a perekben.
A kormány időt akar hagyni arra, hogy a piaci szereplők egyezzenek meg egymással.
A kormány attól tart, hogy a bankok nemzetközi bíróságok előtt támadják meg az új mentőcsomagot.
A kormány belátta, hogy a devizahitelesek további megsegítése a bankrendszert veszélyezteti.
 
Hirek24 Hirmutato Sprinter Inter-x.hu