Saját tőzsdei robot, avagy a királyi út

Gazdasági Rádió, 2012. június 14. 10:00
Sokat hallani az utóbbi években az automatizált tőzsdei kereskedő robotokról, hiszen a Wall Street napi forgalmát is nagyrészt már robotok bonyolítják. Számos előnyük ellenére azonban még mindig sokan kétkedéssel vélekednek róluk. Pedig értő kezekben egy jó robot komoly fegyver lehet a kezünkben.

Mondjuk ki őszintén, hogy a gyári robotok 90%-a „egy hajító fát sem ér”. E robotok terjesztői arra az alapvető igényre építenek, hogy a laikusokkal elhitessék, hogy a tőzsdéken sikeresen lehet kereskedni az „ötven dolláros bébiknek” csúfolt robotokkal. A cél érdekében figyelemfelkeltő weboldalakon csábítanak megvásárlásukra, hangsúlyozva, hogy ezek a robotok milyen magas százalékban találják el a tőzsdei mozgás irányát. Tapasztalt kereskedők tudják, hogy a cél nem a magas találati arány elérése, hanem, hogy pénzt keressünk a tőzsdén. Aki ért hozzá, tudja, hogy nem csak az a fontos, hányszor nyerünk, és hányszor veszítünk, sokkal inkább, hogy amikor nyerünk, mennyit nyerünk, és amikor veszítünk, mennyit veszítünk

Jó példa ennek illusztrálására az egyik közkedvelt, hazánkban is sok példányban használt robot, mely 95%-os találati aránnyal kereskedik. Mielőtt rohannánk megvásárolni ezt a „csodagépet”, előtte számoljunk kicsit! Ez a robot, amikor eltalálja az irányt, akkor keres 15$-t, és ugye ezt teszi az esetek 95%-ában, a maradék 5%-ban, amikor nem találja el az irányt, akkor veszít 330$-t. Ha kiszámoljuk, hogy ezzel a robottal 100 kereskedésből mennyi lesz a nyereségünk - akkor azok számára, akik csak a találati arányt nézik -, meglepő eredményt kapunk:

95 alkalommal keresünk 15$-t, azaz összesen     1 425 $
5 alkalommal veszítünk 330$-t, azaz összesen  - 1 650 $
Egyenleg  – 225$.

Ettől kezdve nincs más teendőnk, csak drukkolni a robotnak, hogy minél kevesebbet kereskedjen, mert annál kevesebbet veszítünk hosszútávon.

De akkor mi lehet a megoldás, ha mégis szeretnénk az automatizált kereskedés előnyeit kihasználni? Egyértelműen kijelenthető hogy saját kereskedő robot készítése, ami az általunk kitalált stratégia alapján kereskedik. A módszer előnye, hogy ezt az utat tapasztalt traderek könnyedén bejárhatják, különösebb informatikai alapképzettség nélkül.

A tőzsdei stratégiák leprogramozásának legmagasabb foka az, amikor már a program nagy része előre le van programozva és a későbbiekben ezeket az előre leprogramozott modulokat használjuk. Ezeknek az egységeknek a használata könnyen elsajátítható, ezért ennek megtanulásához inkább kell tőzsdei tapasztalat, semmint programozói végzettség.

Ezek a modulok kiszámolják nekünk, hogy mekkora kockázatot vállalhatunk, majd ez alapján hajtják végre a pozícióba lépést és zárást, de akár a célár elhelyezését is. Nagyon jó példa az Eur/Usd aktuális mozgása, hiszen az oktatók által e modulokkal készített saját stratégiák komoly hasznot hoztak a görög választások óta kialakul esésben. Az egyik stratégia – mely úgynevezett momentumokra lép piacra – már célárral zárta a pozíciót, míg egy másik, trendkövető stratégia folyamatosan húzza a modulok segítségével jó irányba a stop losst, így növelve a levédett profitot. Ennek a trendkövető stratégiának része az, hogy bizonyos feltételek mellett újabb pozíciókat nyit, a korábban nyitott pozícióval megegyező irányba anélkül, hogy azt zárta volna. Ezt a műveletet szintén könnyű a modulok segítségével beépíteni a programba, így a kezdeti kockázat akár 10-15-szörösét is el tudjuk könyvelni profitként, amire valljuk meg, manuális kereskedéssel nem lennénk képesek.

A kereskedői robotok használata tehát nagy lehetőség, elég csak belegondolunk abba, hogy a New York-i Értéktőzsde forgalmának nagy hányadát már a programozott algoritmusok hajtják végre. Június 2-án és 9-én minderről még több szó esik a Tőzsdeképző ingyenes bemutatóján. Ha valaki mindenféleképpen szeretne saját robotot építeni, és azt harcba küldeni a tőzsdére a profitért, akkor már most beiratkozhat a  június 15-én induló képzésre. www.tozsdekepzo.hu Fontos: a csoport létszám maximum 15 fő.

Jelentkezés az automatizált tőzsdei kereskedő robot képzésre

Jelentkezés az ingyenes tőzsdei kereskedő robot bemutató napra
 

 

 
 
Friss híreink

A nap állásajánlata

 

 
 
adminisztrátor Minimum 2 éves tapasztalattal rendelkező munkatársat keresünk a magyar bankpiac egyik meghatározó pénzintézete számára, adminisztrátor pozícióba.

Cégkereső

Cégnév:
Város:
Cégjegyzékszám:
Adószám:

Az összes magyar cég adatai elérhetők a PartnerControl céginformáció szolgáltatásában.

www.partnercontrol.hu
Tőzsde | BUX
 
BUX
16708
-1.24 %
 
MOL
11170
-1.37 %
 
MTELEKOM
362
0.00 %
 
OTP
3697
-0.96 %
 
RICHTER
3770
-2.33 %
 
 
Forrás:
portfolio.hu
 
EUR/HUF
310.83
-1.88
 
USD/HUF
274.27
-2.70
 
CHF/HUF
298.64
-6.76
 
EUR/USD
1.1333
0.00
 
Forrás:
portfolio.hu
 
Pénzváltó
=
 
 
Hagyomány, értékek, Coop Rally Igazi hagyománnyá érett a Coop Rally, amely az idén nyolcadik alkalommal, csütörtökön rajtol el.

InnoMax Díj

 
 
Gyorsabb gyógyítás felhőkkel   A veszprémi példa jól modellezi, hogyan lehetne közös, országos betegadatbázist kialakítani.

Munka.Erő.Forrás.

 

 
 
Hét munkavállaló, akit még ma ki kell rúgni Egy nemrég megjelent cikk 7 olyan munkavállaló típust sorolt fel, akiket a cég érdekében még ma ki kell rúgni.
Olaj
48.98
-3.06 %
 
Arany
1275.50
-0.97 %
 
Forrás:
portfolio.hu
 

A nap vendége

a Gazdasági Rádióban
article pic
2014. 02. 07.
péntek
18:05
 
Ifj. Dr. Béres József
a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke
A Nap Vendége együttműködő partnere a
Korábbi adásaink
Keresés az adásokban

Mindroom

A hét kérdése

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy csak a jogi helyzet tisztázása után lehet rendezni a devizahitelesek problémáját.
Ön szerint mi állhat a miniszteri bejelentés mögött?
Egyszerűen csak az, hogy az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó bírósági döntések születtek a perekben.
A kormány időt akar hagyni arra, hogy a piaci szereplők egyezzenek meg egymással.
A kormány attól tart, hogy a bankok nemzetközi bíróságok előtt támadják meg az új mentőcsomagot.
A kormány belátta, hogy a devizahitelesek további megsegítése a bankrendszert veszélyezteti.
 
Hirek24 Hirmutato Sprinter Inter-x.hu