Zsákos konyhakert segélyezetteknek ezer forintból

MTI, Gazdasági Rádió, 2012. október 20. 11:29
Az ENSZ az éhínség elleni küzdelemben nemrég kampányt indított a városi növénytermesztés népszerűsítésére: a Solidarités internationales nevű francia szervezet "zsákos konyhakertjei" már ma is több mint 250 ezer ember élelmét biztosítják Afrika és Ázsia nyomornegyedeiben.

A francia jótékonysági kezdeményezés Kenyában bontakozott ki 2007-ben, amikor a választásokat követően polgárháborús válság, erőszak és zűrzavar sújtotta az országot. A zsákos konyhakert csekély, ezer forintnál is kisebb összegnek megfelelő beruházással elérhetővé tesz a háztartások számára friss és vitaminban gazdag növényeket, sőt akár szerény jövedelmet is biztosít a világ legszegényebb bádogvárosaiban. "Öt év alatt 45 ezer kenyai családot láttunk el hasonló konyhakerttel, és saját becslésünk szerint ezeknek mintegy 10 százaléka piaci hasznosításra is szolgál" - közölte a 36 éves Peggy Pascal agrármérnök, a segélyszervezet szakértője, a projekt kezdeményezője. A földet és a víz elvezetése céljából néhány követ tartalmazó zsák, amelynek tetején és oldalán 30-40 növényt helyeznek el, friss zöldséget biztosíthat a családnak egy olyan lakásban is, ahol egy főre 3 négyzetméternél kisebb terület jut.

"Az emberek vasban és magnéziumban igen gazdag kelkáposztafélét termesztenek, amely a kukoricakásával, a parajjal, a salátával és a fűszerekkel együtt megteremti a táplálkozás alapját" - fejtette ki Pascal. A fűszernövények főzetét rovarirtóként is hasznosítják. "Minden zsák napi fél dolláros megtakarítást tesz lehetővé" - fűzte hozzá az agrármérnök, aki a kenyai főváros melletti Kiberában, Afrika második legnagyobb, csaknem egymillió lakosú nyomornegyedében irányította a zsákos konyhakertek létesítését. (A legnagyobb bádogvárosnak a dél-afrikai Soweto számít.)

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének, a FAO-nak a jelentése szerint az afrikai városi lakosságnak csaknem a fele, 210 millió ember nyomornegyedekben él, és napi jövedelme a 2 dollárt sem éri el. 2007-ben egy dél-afrikai bádogvárosban végzett felmérés kimutatta, hogy az adatfelvételt megelőző hét során a nők fele sem gyümölcsöt, sem zöldséget nem fogyasztott, mert a változatosabb étkezés a háztartás jövedelmének felét felemésztette volna. "A helybéliek dolga volt a zsák és a föld biztosítása, mi csak a növényeket és a technológiát szolgáltattuk, illetve elősegítettük magánkertészetek létesítését, amelyek a szegénynegyedek számára termesztették és árusították a növényeket" - mondta Pascal.

Az emberek többsége kezdetben a nemzetközi élelmiszersegély zsákjait használta fel erre a célra. A legügyesebbek hamar megértették, hogy a termés eladásával akár keresetre is szert tehetnek. "Egy kiberai özvegyasszony öt gyermeket tart el az általa hasznosított 80 zsákos konyhakerttel" - jegyezte meg a módszer kezdeményezője. A kenyai siker nyomán a Solidarités Internationales a dél-szudáni Jubában és a Thaiföld északi részén lévő burmai menekülttáborokban is bevezette a módszert. Hamarosan Port-au-Prince, Haiti fővárosa következik. A zsákos konyhakert mindenütt beválik, ahol elég eső esik a növények öntözéséhez. A francia segélyszervezet máshol is kész lenne segíteni, de mivel nem rendelkezik állami támogatással, magánszemélyek adományaira számít.

A FAO számításai szerint az afrikai városi lakosság lélekszáma hamarosan eléri a 600 millió főt, világszerte pedig már most minden hatodik ember városi szegénynegyedben él. A mai városlakók többsége a nincstelenség és a nélkülözések elől menekült el a falvakból. "A kis konyhakertek körül újra rátalálnak az ősi fogásokra, a tevékenység egyfajta belső elégedettséget is biztosít számukra. Megédesíti az életüket" - fedte fel Kibera egyik lakója.

 
Kulcsszavak:  Afrika  mezőgazdaság
 
Friss híreink

A nap állásajánlata

 

 
 
adminisztrátor Minimum 2 éves tapasztalattal rendelkező munkatársat keresünk a magyar bankpiac egyik meghatározó pénzintézete számára, adminisztrátor pozícióba.

Cégkereső

Cégnév:
Város:
Cégjegyzékszám:
Adószám:

Az összes magyar cég adatai elérhetők a PartnerControl céginformáció szolgáltatásában.

www.partnercontrol.hu
Tőzsde | BUX
 
0
0.00 %
 
MOL
11180
-0.27 %
 
MTELEKOM
356
2.30 %
 
OTP
3847
1.80 %
 
RICHTER
3789
0.37 %
 
 
Forrás:
portfolio.hu
 
EUR/HUF
311.26
0.16
 
USD/HUF
276.93
0.72
 
CHF/HUF
306.07
0.20
 
EUR/USD
1.1239
-0.00
 
Forrás:
portfolio.hu
 
Pénzváltó
=
 
 
Hagyomány, értékek, Coop Rally Igazi hagyománnyá érett a Coop Rally, amely az idén nyolcadik alkalommal, csütörtökön rajtol el.

InnoMax Díj

 
 
Gyorsabb gyógyítás felhőkkel   A veszprémi példa jól modellezi, hogyan lehetne közös, országos betegadatbázist kialakítani.

Munka.Erő.Forrás.

 

 
 
Hét munkavállaló, akit még ma ki kell rúgni Egy nemrég megjelent cikk 7 olyan munkavállaló típust sorolt fel, akiket a cég érdekében még ma ki kell rúgni.
Olaj
48.29
-3.06 %
 
Arany
1281.25
-1.04 %
 
Forrás:
portfolio.hu
 

A nap vendége

a Gazdasági Rádióban
article pic
2014. 02. 07.
péntek
18:05
 
Ifj. Dr. Béres József
a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke
A Nap Vendége együttműködő partnere a
Korábbi adásaink
Keresés az adásokban

Mindroom

A hét kérdése

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy csak a jogi helyzet tisztázása után lehet rendezni a devizahitelesek problémáját.
Ön szerint mi állhat a miniszteri bejelentés mögött?
Egyszerűen csak az, hogy az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó bírósági döntések születtek a perekben.
A kormány időt akar hagyni arra, hogy a piaci szereplők egyezzenek meg egymással.
A kormány attól tart, hogy a bankok nemzetközi bíróságok előtt támadják meg az új mentőcsomagot.
A kormány belátta, hogy a devizahitelesek további megsegítése a bankrendszert veszélyezteti.
 
Hirek24 Hirmutato Sprinter Inter-x.hu